Villan lajittelu

Tiesithän, että jos haluaa saada lampaan villan hyötykäyttöön, se pitää lajitella? Helpointa lajittelu on tehdä kerinnän yhteydessä. Kerintäpäivänä on hyvä olla tarpeeksi porukkaa auttamassa, jotta mm. keritsijän työ sujuu jouhevasti, ilman turhia odottamisia kerittävien lampaiden välillä. Lajittelu vie aikaa ja se on tehtävä huolella, jotta lampaista saatava villa on riittävästi lajiteltu. Kehräämöille ja käsin kehrääjille mm. villan pituus, puhtaus ja huopaantumaton villa ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Villa lajitellaan kerinnän yhteydessä laadun, värin ja rodun mukaan. Myös karitsoista saatava ensimmäinen villa on hyvä ottaa erikseen. Villojen puhtaana säilymisestä huolehditaan koko kerinnän ja lajittelun ajan. Kehräämöille lähetettävä villa tulisi olla ensiluokkaista, roskatonta, silputonta, mahdollisimman puhdasta, riittävän mittaista (min. 4-5cm) ja mielellään kiharaa. Sama koskee käsin kehrääjille tarkoitettua villaa. Villaa ei tarvitse itse pestä.

Tulen mielelläni auttamaan villan lajittelussa ja helpottamaan tilallisten työtaakkaa myös tässä asiassa. Työn hinta lajittelulle 32€/h + 0,50€/km. Ota yhteyttä P. 040-8375347, niin varataan Teille hyvissä ajoin lajitteluapu tilalle.