Langat

Sagawool

Sagawool on yhden naisen pienikäsityöyritys Pohjois-Pohjanmaan Limingasta. Sagawoolin omistaja, Satu, värjää itse käsin kaikki langat työhuoneellaan. Kaikki värjätyt langat ovat uniikkeja. Satu pitää räiskyvistä väreistä, mutta myös luonnollisista maanläheisistä sävyistä. Näitä kaikkia löytyy hänen valikoimistaan. Satu käyttää värjäyksessä myrkyttömiä happovärejä ja vyyhdit on pesty hajusteettomalla villanpesuaineella.

Satu on aloittanut Sagawoolin toiminnan keväällä 2021, mutta ollut käsityöläinen aina. Sagawoolin kotimaiset langat ovat hahtuvalanka Alina, sukkalanka Juhani sekä karstalanka Elli.

 

Poltettu Oranssi

Poltettu Oranssi on Ylöjärveläinen käsityöalan yritys, joka on syntynyt käsillä tekemisen intohimosta. Poltetun oranssin omistaa Marja, jolla on kokemusta monipuolisesti erilaisten käsitöiden tekemisestä vuosikymmenten takaa. Pääsääntöisesti hän kutoo kangaspuilla; käsinkudotuissa tuotteissa heijastuu vanha suomalainen tekstiiliperinne päivitettynä nykyaikaan. Yrittäjänä Marja on toiminut vasta vuodesta 2020 lähtien. Poltetulta oranssilta meillä on myynnissä neulomiseen ja kudontaan sopivia villalankoja.   

 

Neuvosen Tila

Neuvosen tilalla Alajärvellä vaalitaan suomalaisia alkuperäisrotuja. Tilan omistaja Kati kasvattaa ja jalostaa kainuunharmas-rotua sekä kasvattaa myös itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä. Neuvosen tila on erikoistunut villatuotteiden jalostamiseen sekä Green Care-palveluihin. Tilalla toimii kesäisin myös kotieläinpiha monine eläimineen ja tilan omistajan tytär järjestää tilalla myös oman 4H-yrityksensä Onni Potkii nimissä ratsastustunteja ja -leirejä. Neuvosen tilalta meiltä löytyy kainuunharmaslankoja ja värttinöitä. 

 

Jussakka Oda K

Jussakka Odak sijaitsee Kaamasessa ja sen omistaa Oda K. Lapin kiehtovat luonnonmateriaalit sekä vaihtelevat värit ja valot ovat pohjaton innoituksen lähde tuotteisiin. Väreihin hullaantuminen ja tarve ilmaista kauneutta kuljettavat käsityöläistä päivästä päivään. Oda K valmistaa ja värjää mm. puukoruja sekä lankoja kasvivärjäämällä. Värit lankoihin hän kerää lähiluonnosta ja vesi nostetaan värjäämiseen omasta järvestä. Lankapohjat ovat pääasiassa suomenlammasta ja villat pestään ympäristöystävällisesti. Jussakka Oda K:lta meiltä löytyy kasvivärjättyjä kampalankoja.

 

Sipilän lammastila

Lietolainen Sipilän lammastila on pieni luomutila. Tilalla kasvatetaan suomenlampaita, gotlanninlammasta, finndorsettia sekä näiden risteytyksiä. Sipilän villalangat ovat luomussa eläneiden lampaiden villoista, luomustatusta ei suomalaisella villalla vielä ole. Lankojen värisävyt ovat lampaiden omia luonnonvärejä ja niiden sekoituksia. Tilan emäntä, Mirkku, myös värjää lankoja. Tilan langat ovat saaneet nimensä kyseisillä peltolohkoilla laiduntavista lampaista; Nummi-lanka on gotlanninlampaan villalankaa, joka käy hyvin sukkalangaksi.  Vintala-, Apaja- ja Kankare-lanka ovat suomenlampaan villalankoja. Kaikki edellä mainitut langat ovat meillä myynnissä.  Lisäksi heiltä on saatavissa Kurkela-hahtuvalankaa.

 

Unnaslahden tila

Unnaslahden tila on Jämsäläinen tila, jolla kasvatetaan lampaiden lisäksi salaatteja ja yrttejä. Tilalla on perinnebiotooppeja ja luonnonlaitumia, joilla lampaat laiduntavat. Tilalla kasvatettavia rotuja ovat mm. suomenlammas, gotlanninlammas, ryggja, dorper. Tilan emäntä, Laura, värjää langat luonnonväreillä. Myös luonnonvärisiä lankoja on saatavilla.   

 

WillaWanttuut

WillaWanttuut on pieni käsityöyritys Kauvatsalta. Yrittäjä Päivi värjäilee lankoja oman kotinsa vintillä. Väriaineina hänellä on happovärit. Päivi on rakastunut suomalaiseen villaan, kuten moni muukin tuottajamme ja asiakkaamme. WillaWanttuut käyttää monipuolisesti eri tilojen lankoja lankapohjina värjäyksissään. Lankojen värit ovat saaneet ihania nimiä, kuten Helmi, Kuusen kätköissä, Pieni tytön tylleröinen…

 

Torpattaren

Torpattaren -nimellä kulkevat langat ovat Ruokosuon Torpan omistajan Teijan värjäämiä lankoja. Teija hurahti kesällä 2021 luonnonväreillä värjäämiseen. Kaikki värinlähteinä käytetyt kasvit on kerätty heidän tontiltaan tai lähiympäristöstä. Lankapohjina on käytetty pääasiassa Pirtin kehräämön lankoja. 

 

Pirtin Kehräämö

Pirtin Kehräämö on mikkeliläinen kehräämö, joka on toiminut yli 70 vuotta kehräten suomalaisten tilojen villoja. Heidän toimintansa on vastuullisesti tuotettua ja hiilineutraalia. Villojen pesu tapahtuu suurimmalta osin vielä Englannissa tai Belgiassa.  Hiirolassa ja Jämsässä käytettävä sähkö on vesisähköä ja kehräämö lämpenee maalammöllä. Kehräämön toiminnoissa on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Heidän tavoitteensa on täysin hiilineutraali tuotantoprosessi, jossa tuotetaan suomalaisia luonnontuotteita uusiutuvalla energialla. Villoissa käytettävät värit täyttävät Eu:n REACH-lainsäädännön tiukat vaatimukset. Kahdeksan sävyistä saadaan sekoittamalla villan luonnollisia värejä.